Castellà: Colirrojo tizón, Gallec: Rabirrubio, Euskera: Buztangorri iluna
CLASSIFICACIÓ
Ordre: Passeriformes, Família: Turdidae. Població catalana: 72.000-140.000 individus madurs

Femella de cotxa fumada
DESCRIPCIÓ
La cotxa fumada, també anomenada cuaroja fumada, és un ocell amb un clar dimorfisme sexual (mascles i femelles diferents físicament). El mascle té un color més fosc, negre a la cara i al pit i gris a la resta del cos, amb unes taques blanques a les ales. La femella, en canvi, és d’un color més clar i uniforme, entre gris i marró. Tots dos presenten tant al carpó com a la cua una coloració rogenca, atribut del que prové el seu nom popular. Els ulls arrodonits i grossos són d’un color negre intens. Té un cant inconfusible, sonor i repetitiu. S’acostuma a veure-la posada agitant la seva cua.

Mascle de cotxa fumada
HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ
Espècie típicament rupícola, viu en tota mena de relleus abruptes i pedregosos, secs i assolellats. També la podem trobar en zones urbanes i pobles posada sobre teulades, tanques, etc. A l’hivern, les cotxes fumades ibèriques són sedentàries tot i que fan petits desplaçaments migratoris. Les poblacions centreeuropees sí que realitzen migracions a zones més càlides com la península ibèrica o el nord d’Àfrica.

Un mascle de cotxa fumada al niu alimentant als seus pollets
ALIMENTACIÓ
És un ocell insectívor que consumeix pe tits invertebrats i que a l’hivern completa aquesta dieta amb fruits i baies.
REPRODUCCIÓ
El període reproductor va des de l’abril fins al juliol. El niu el fan normalment en escletxes rocoses o forats d’edificis vells i consisteix en una barreja d’herbes, molsa i arrels. La femella pon entre 2-8 ous de color blanquinós i els cova durant uns 14 dies aproximadament. Aquests pollets són alimentats per ambdós progenitors i als 19 dies abandonen el niu. Poden fer fins a dues postes en aquest periode.

Pollet de cotxa fumada al niu
ESTATUS DE CONSERVACIÓ I AMENACES
Com tots els insectívors la cotxa fumada està protegida pel Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, de protecció dels animals i es troba dins del llistat d’espècies salvatges en règim de protecció especial i del catàleg espanyol d’espècies amenaçades pel Reial Decret 139/2011, de 4 de febrer. Com altres espècies insectívores es veu afectat per l’ús desconsiderat de tractaments químics.
“Dedicat al Victor Falcó per la seva estima a aquesta espècie”
Text: Eva Alcaide. Publicat prèviament en la Revista Municipal L’Avançada de Corbera de Llobregat
Imatges: Elena Rebollo.