Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

DivulgacióLeave a Comment on Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

Castellà: Colirrojo tizón, Gallec: Rabirrubio, Euskera: Buztangorri iluna

CLASSIFICACIÓ

Ordre: Passeriformes, Família: Turdidae. Població catalana: 72.000-140.000 individus madurs

colirojo hembra 02

Femella de cotxa fumada

DESCRIPCIÓ

La   cotxa   fumada,   també   anomenada cuaroja fumada, és un ocell amb un clar dimorfisme  sexual    (mascles  i  femelles diferents físicament). El mascle té un color més fosc, negre a la cara i al pit i gris a la resta del cos, amb unes taques blanques a les ales. La femella, en canvi, és d’un color més clar i uniforme, entre gris i marró.  Tots dos presenten tant al carpó com a la cua una coloració rogenca, atribut del que prové el seu nom popular. Els ulls arrodonits i grossos són d’un color negre intens. Té un cant inconfusible, sonor i repetitiu. S’acostuma a veure-la posada agitant la seva cua.

colirojo macho

Mascle de cotxa fumada

HÀBITAT I DISTRIBUCIÓ

Espècie típicament rupícola, viu en tota mena de relleus abruptes i pedregosos, secs i assolellats. També la podem trobar en zones urbanes i pobles posada sobre teulades, tanques, etc. A l’hivern, les cotxes fumades ibèriques són sedentàries tot i que fan petits desplaçaments migratoris. Les poblacions centreeuropees sí que realitzen migracions a zones més càlides com la península ibèrica o el nord d’Àfrica. 

colirojo maco con pollitos

Un mascle de cotxa fumada al niu alimentant als seus pollets

ALIMENTACIÓ

És un ocell insectívor que consumeix pe tits invertebrats i que a l’hivern completa aquesta dieta amb fruits i baies.

REPRODUCCIÓ

El període reproductor va des de l’abril fins al juliol. El niu el fan normalment en escletxes rocoses o forats d’edificis vells i consisteix en una barreja d’herbes, molsa i arrels. La femella pon entre 2-8 ous de color blanquinós i els cova durant uns 14 dies aproximadament.  Aquests pollets són alimentats per ambdós progenitors i als 19 dies abandonen el niu. Poden fer fins a dues postes en aquest periode.

colirojo pollo

Pollet de cotxa fumada al niu

ESTATUS DE CONSERVACIÓ I AMENACES

Com tots els insectívors  la cotxa fumada  està  protegida  pel  Decret  Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, de protecció dels animals i es troba dins del llistat d’espècies salvatges en règim de protecció especial i del catàleg espanyol d’espècies amenaçades pel Reial Decret 139/2011, de 4 de febrer. Com altres espècies insectívores es veu afectat per l’ús desconsiderat de tractaments químics.

“Dedicat al Victor Falcó per la seva estima a aquesta espècie”

Text: Eva Alcaide.  Publicat prèviament en la Revista Municipal L’Avançada de Corbera de Llobregat

Imatges: Elena Rebollo.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Back To Top